2012-06-20

DEIK- DTIK Avrupa Bölge Toplantısı Yapıldı.

Bizi Google+ üzerinde bulun
Avusturya Viyana’da iki gün süren Konferans ve DEIK- DTIK Avrupa Bölge Toplantısına Katılım Çok Yüksek Oldu.



 Grand Hotel Viyana Balo salonunda iki gün süren konferansa dünyanın birçok farklı ülkesinden yoğun katilim oldu.
Konferansın konusu, Avusturya sürdürülebilir çevre -  Şehir teknolojileri idi. İkinci gün Avrupa Yenilenebilir Enerji Merkezi, Güssing'e teknik bir gezi düzenlendi.
Biokütle, Yakma, Solar, Biyogaz tesis ziyaretleri gerçekleştirildi.



Konferans’ın açılış selamlama konuşmasını reviesta Consulting Group CEO'su Gökhan Yıldırım ve Andrew Grabher yaptı.
İlk konuşmaları T.C. Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin ve ABD Viyana Büyükelçisi William C. Eacho yaptılar.
Doğa ve sürdürülebilir kalkınmanın teknolojik ve tabiattaki girdileri yönüyle,  teknolojik gelişmelerin cevre üzerindeki etkileri ve cevre teknolojilerinin tabiata yansımaları konularına değindiler.
Daha sonra DEIK Türk Avusturya Is Konseyi Başkanı Şadi Gücüm ve ABD Massachusetts Senatörü Marc R.Pacheco  klima, enerji konularında ve teknolojik çalışmaların tabiat üzerindeki  etkileri, yapılan farklı prosesler neticesinde ortaya çıkısı ve çevreye yansıttığı etkiler, sorunlar ve çözüm yolları konularında konumsalar yaptılar.
Öğleden sonraki oturumda Skills Int.Gmbh. Andrea Fenz, Urban Mobilty Dr.Markus Ossberger, Avusturya Teknoloji Platformundan Hubert Fechner konuşma yaptı.
Viyana, enerji piyasaları için oturmuş ve değerlendirilebilecek bir yerdir. Güneş enerji maliyetinin son 20 yılda çok düştüğünü. Dünyanin gidisinin de çevreye zarar vermeyen, kirlenmeyen ve bozmayan alternatif enerji kaynaklarını yarnın geleceğinden de çalmadan yararlanmalıyız. Zaman, yeni enerji zamanıdır. Özellikle de cevre konularinda kamu denetimi ve düzenlemelerinin üst seviyede olmasının önemine " değinildi.
Konuşmacıların ağırlıklı olarak " Önceliğimiz cevre ve enerji verimliliği " vurgusunu ön plana çıkarmaları dikkat çekti.
İki gün süren konferansa, Avrupa’nın farklı ülkelerinden ve ABD'den konuşmacı ve dinleyiciler katıldılar.
Yenilenebilir ve mevcut enerji kaynakları arasında rüzgâr ve su gücü, son yıllarda dünya genelinde kullanımı en çok artan enerji kaynakları haline gelmiştir denildi.
Girişimcilere orta ve uzun vadeli finansman kaynağı sağlamak içinde bankacıların konferansa rağbet ettiği gözlemlendi.
Konferansın ardından DEIK - DTIK Avrupa Bölge Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Hollanda'dan Başkan Turgut Torunogullari, Başkan Yardımcıları Macaristan'dan Osman Şahbaz, Belçika’dan Servet Akgün, Komite Üyeleri Hollanda’dan Şerif Aktürk, Rıza Bora, Almanya'dan Zekeriya Bayrak, Cihan Mutlu Aktürk, İsrafil Dursun, Belçika’dan Bilal Gültepe, İngiltere’den Uğur Yılmaz, Macaristan'dan Suat Karakuş, Avusturya'dan Gökhan Yıldırım, KKTC Mahmut Keles, Koordinatör Yardımcısı, Begüm Balaban ile misafir olarak TC. Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Evrim Demirsi Soranlar, katıldılar.
Yönetim Kurulu Toplantısı uzun sürdü. Birçok konu gündeme alındı, değerlendirildi.
Gündeme ilişkin bir öneriyi DEIK - DTIK Avrupa Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz sundu.
Öneri: 2012 yılı içerisinde Macaristan’a TC. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TOBB, DEIK, DTIK Başkanı M.Rifat Hisarciklioglu öncülüğünde, TC Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Ataşelerimiz Evrim Demirci Soranlar, F.Seda Sevgi, Türk Macar İşadamları Derneği ve DEIK - DTIK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz iki günlük program düzenlemek istiyor.
Gerekçe: Dünya'da, AB'de ve Macaristan'da süregelen dünya çapında ekonomik krizi derinden hisseden Macaristan’ın uzun yıllardır Türkiye’ye olan muhabbeti, yakinlasmasi ve dış ticaretimizin gelişmesine cevap olabilir. Türkiye için AB'ne açılan son kapı olan Macaristan, İşadamlarımıza, yatırımcılarımıza bu dönemde farklı imkân, avantaj ve kapıları aralayabilir. Bu fırsatı kesinlikle ıskalamamalıyız. Özellikle de, tarım, hayvancılık ve tohumculukta iyiler. Verimli topraklara sahipler. Macaristan’da bugün çok iyi ve uygun şartlarda tarla, çiftlik ve arazi yatırımı yapılabilir.
Orta Avrupa'da olan Macaristan'a cevre ülkelerden de işadamlarımız rahat ve kolay ulaşabilirler. Konferans sonrasında, cevre bölgelere fabrika, OSB ve çiftlik ziyaretleri de gerçekleştirebiliriz" dedi.
Avusturya temsilcisi Gökhan Yıldırım’da bu programa Avusturya olarak bizde ortak olmak isteriz dedi.
Programı daha geniş ve zengin tutarak Balkanlar Bölgesi Başkanı Romanya'dan Ömer Süslü ile de irtibata geçilecek.
Bir başka program ise, 17-18 Nisan 2012 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hollanda ziyareti vesilesiyle, DEIK- DTIK Avrupa Bölge toplantısını da ayni tarihte gerçekleştirmek.
Konferans sonrasında gelen heyet onuruna aksam yemeği davetini MÜSIAD Austrya Başkanı Mustafa Çatalbas' in ev sahipliğinde Tulpe Restaurantda verildi. Samimi ve sıcak bir ortamdaki yemeğe Avusturya ve cevre ülkelerden genis işadamı, yönetici, girişimciler, DEIK- DTIK heyeti ile birlikte TC. Viyana Ticaret Müşaviri Saadettin Doğan, TC Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar ve ABD Massachusetts Senatörü Marc R.Pacheco'da katildi.